Afrika

24 juni, 2014

Afrika kan ta större plats på den globala marknaden

Afrika är på ekonomisk frammarsch, men kontinenten måste beakta möjliga risker. Enligt ”African Economic Outlook” står Afrika inför såväl utmaningar som möjligheter. 

Ökad delaktighet i den globala produktionen av varor och tjänster är nyckeln till ett genombrott för Afrikas utveckling.

Det är slutsatsen i African Economic Outlook, en utvecklingsrapport som ger analyser och bedömningar av det ekonomiska läget i Afrika.

Årets upplaga av rapporten, som ges ut av UNDP, Afrikanska utvecklingsbanken och OECD, visar att Afrika drabbats av såväl interna som externa kriser men att kontinenten nu är i balans och kan uppnå en sund ekonomisk tillväxt.

Ökad tillväxt
Den ekonomiska tillväxten beräknas öka med 4,8 procent under 2014 och med ytterligare 5-6 procent under det kommande året – nivåer som inte synts till sedan den globala ekonomiska krisen inleddes 2009.

Enligt rapporten har ökad intern efterfrågan, förbättrad infrastruktur och växande handel med industrivaror bidragit till att sätta fart på kontinentens tillväxt.

”De afrikanska länderna bör även fortsättningsvis ha en ansvarsfull makroekonomisk styrning, för att säkerställa framtida tillväxt”, säger Mthuli Ncube, chefsekonom och vice ordförande för den Afrikanska utvecklingsbanken.

Tillväxten måste vara inkluderande
Den ekonomiska tillväxten måste dock förenas med hållbarhet och jämlikhet och alla måste kunna dra nytta av tillväxten.

”Ekonomisk tillväxt kan även föra med sig  konkurrensstörningar och en ökad sårbarhet bland befolkningen. Är man bara medveten om – och kan hantera – dessa risker kan regionala och globala ekonomiska nätverk öppna upp enorma möjligheter och stärka såväl kvinnor och män som hela samhällen”, säger Pedro Concenciao, chefsekonom vid UNDP:s regionala kontor för Afrika.

Ladda ned rapporten här

Läs mer om...

millenniemål 1 om att halvera fattigdomen och hungern

millenniemål 3 om ökad jämställdhet

millenniemål 7 om att säkra en hållbar utveckling

 

 

Taggar: , , , , , , , , , ,

Sök bland nyheter