22 april, 2015

Möt Karin Andersson: rådgivare för fredsfrågor i Colombia

Under våren kommer millenniemålen.nu löpande publicera flera intervjuer med svenskar som på ett eller annat sätt jobbar på UNDP och med mänsklig utveckling. Först ut var vi i Sverige och efter det NYC, rådgivare och analytiker i all ära, men vilka arbetar egentligen på UNDP:s fältkontor? Vad gör de, och hur tar man sig dit?

På UNDP:s kontor i Bogotá sitter svensken Karin Andersson. Som rådgivare för fredsfrågor inom UNDP- med speciellt fokus på det civila samhällets deltagande- arbetar hon med olika regeringsorgan, representanter från civila samhället och från det internationella samfundet,  både i Bogotá och ute i regionerna på UNDP:s fältkontor. Ett jobb som luktar FN ända ut i fingertopparna, men hur bidrar det egentligen till utvecklingsmålen?

Arbetet på fält i Colombia innebär att allt som görs bidrar till utvecklingsmålen, dessutom arbetar UNDP med specifika projekt – till exempel i Caqueta, ett department i Colombia med en konfliktfylld historia. Där arbetar UNDP, och Karin, med agendan för millenniemålen. Detta innebär att UNDP, tillsammans med lokala myndigheter, analyserar vilka specifika behov som finns för att uppfylla millenniemålen och sedan utarbetar strategier för att uppfylla dem – specifikt för hälsa, utbildning och boende.

Hur går det med millenniemålen inom ditt arbetsområde?

– I Colombia generellt har det gått framåt med milleniemålen, speciellt med att minska extrem fattigdom och att säkra drickbart vatten. Men det finns fortfarande stora skillnader mellan stad och landsbygd och mellan olika befolkningsgrupper, så som afrocolombianer och ursprungsbefolkningen. Dessutom dör fortfarande ungefär 500 kvinnor om året av komplikationer under gravidetet och förlossning.

Colombia, tillsammans med 64 andra länder, blev utvalt för att ha nationella samråd för att ge input till post-2015 processen vilket har inneburit en analys av milleniemålen, utmaningarna för att möta dem, och rekommendationer för konsolideringen av den nya agendan. Slutresultaten kommer att vara två rapporter – en av regeringen (lett av colombianska utrikesministeriet) och en av det civila samhället.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

–  Det roligaste hittills har varit att vara väldigt inblandad i själva fredsprocessen, där vi som FN har stött flera forum för att offer för den väpnade konflikten ska kunna ge förslag till agedan vid fredsförhandlingarna och bli inkluderade i det slutliga fredsavtalet. En annan otroligt spännande aspekt är att stödja de lokala fredsinitiativen som i linje med deras egna villkor och situation försöker finna lösningar på lokala problem och konflikter.

På den slutliga frågan om vad hon själv tycker krävs för att få in fot in i FN systemet har hon tips bortom de traditionella:

– Det enklaste sättet att komma in genom dörren skulle jag säga är att söka en FN volontär- eller praktikplats. Var inte rädd för att  går bortom de konventionella websidorna och kontakta olika personer direkt – det var så jag fick min första praktikplats som sedan ledde till anställning.

Taggar: , ,

Sök bland nyheter