23 januari, 2015

Afrikanska mästerskapen blir starten på ny kampanj för att utrota hunger

En FN-stödd videokampanj för att bekämpa hungern i Afrika kommer visas vid matcherna under hela Afrikanska mästerskapen 2015 med start 17 januari, meddelade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) förra veckan.

I videon dribblar en fotbollsspelare, helt klädd i vitt, en boll över en övergiven underjordisk byggarbetsplats. Laser fokuserad, med damm virvlande upp kring honom när han förbreder sig för en vinnande spark – han skjuter, och det blir mål – vilket representerar övervinnandet av hungern i Afrika till 2025.

”Utrotning av hungern kräver lagarbete och uthållighet – samma egenskaper som spelare i mästerskapet visar oss på fältet”, säger José Graziano da Silva, FAO:s generaldirektör.

Kampanjen ”African Football against Hunger” är ett resultat av partnerskapet mellan FAO och Confederation of African Football (CAF), och kommer att lyfta fram banbrytande åtagande från afrikanska ledare för att utrota hunger under nästa årtionde.

Initiativet utnyttjar sportens globala popularitet för att sprida budskap om solidaritet: afrikanska nationer kan övervinna hungern under vår livstid, men det kräver kollektiva åtgärder och folkligt stöd.

Till skillnad från den osynliga motståndaren i videon, är hunger påtagligt på hela den afrikanska kontinenten. I Afrika söder om Sahara är 223 miljoner människor undernärda. Det motsvarar en fjärdedel av befolkningen. Undernäring hämmar deras förmåga att leva hälsosamma, produktiva liv och håller Afrika som helhet tillbaka från att nå sin fulla potential.

”Fotboll förenar människor från hela kontinenten, och det gör det till en idealisk plattform för att uppmana till solidaritet”, säger Mario Lubetkin, FAO’s kommunikationsdirektör, under en presskonferens i Bata, Ekvatorialguinea, på öppningen av Afrikanska mästerskapen.

Han tillade också att (det kan) ”föra människor över Afrika tillsammans på vår gemensamma strävan att arbeta hårdare i kampen mot hungern.”

Sju av världens tio snabbast växande ekonomier finns i Afrika, som också har den yngsta befolkningen i världen. Men de regionala marknaderna domineras fortfarande av import av utländska livsmedel och ungdomsarbetslösheten är hög.

Därför skulle investeringar i jordbruksutveckling nu kunna förbättra tillväxt och sysselsättningen bland ungdomar, stärka försörjningen på landsbygden och uppfylla livsmedelsutmaningarna för en växande världsbefolkning.

I detta avseende inrättades Afrikas solidaritetsfond, som också syns i videon. Som den första Afrika- för-Afrika fonden har den sedan 2013 samlat 40,000,000 USD från afrikanska stater (främst Ekvatorialguinea och Angola) till projekt som syftar till att förbättra jordbruket och bekämpa hungern.

Arbetet med FAO och solidaritetsfonden kompletterar utvecklingsprogrammet för Comprehensive Africa Agriculture (CAADP), en gemensam ansträngning från regionen för att öka produktiviteten inom jordbruket. Projektet lanserades av regeringar i regionen för tio år sedan.

Investeringar i jordbruksutveckling, starka sociala skyddsnät och rättigheter att komma åt resurser är av stor betydelse för att säkerställa ett matsäkert Afrika, enligt FAO. De belyser också behovet av att stödja småskaliga bönder som arbetar med mer än 60 procent av områdets jordbruksmark.

Afrikanska mästerskapen sker i ett avgörande år för internationell utveckling, när FN:s millenniemål närmar sig sitt slut och det pågående arbetet med att upprätta nya hållbarhetsmål.

Hållbar försörjning och en trygg livsmedelsförsörjning kommer sannolikt att vara hörnstenarna i agendan i Post-2015 agendan.

”Det är dags för regeringar, institutioner och civilsamhällen på kontinenten att arbeta tillsammans och dubbla våra insatser för att utrota hunger” underströk Mario Lubetkin.

Sexton lag kommer att tävla i Afrikanska mästerskapen från 17 januari till 8 Februari i arenor runt om Ekvatorialguinea.

Taggar: , , , , ,

Sök bland nyheter