Fritextsök

04 juli, 2016

Millenniemålens framgång – en språngbräda för den nya utvecklingsagendan

Förra årets Millenniemålsrapport, den sista, lanserades den 6:e juli 2015 i Oslo av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, Norges premiärminister Erna Solberg och Rwandas president Paul Kagame. Rapporten redovisar hur långt världen har kommit i arbetet med att möta de mål som sattes upp år 2000 och som går ut vid årsskiftet i år.

Läs mer

Taggar: , , ,

04 januari, 2016

Millenniemålen fasas ut – och ger plats åt en än mer ambitiös utvecklingsagenda

Klicka på videon för att lära dig mer om de nya globala målen för hållbar utveckling.

 

Läs mer

21 december, 2015

Ut ur fattigdom med hjälp av solceller – en av millenniemålens alla framgångshistorier

“Jag visste att solen hade kraft, men jag trodde aldrig att den skulle ändra mitt liv för alltid” säger jordbrukaren Hawa Adams. Hawa lever med sin man och åtta barn i Tamalgu, ett område på landsbygden i norra Ghana.

Eftersom jordbrukarna här inte haft tillgång till konstbevattning har de bara kunnat skörda en gång per år, och med ett förändrat klimat har regnen blivit mer oförutsägbara nu än tidigare. Att området dessutom är naturligt torrt gör att många människor här lever i en oerhört sårbar situation, på randen till extrem fattigdom. ”Att slita ont hela dagen gjorde inte mycket för att förbättra vår situation, men jag har inte haft något val. Trots att min man hjälper mig har det varit svårt att skicka våra barn till skolan, och att servera tre mål mat om dagen var en lyx vi sällan haft råd med”, berättar Hawa.

Genom ett projekt med sol-drivna bevattningssystem, som stöds av UNDP och Ghanas energikommission, kan småskaliga jordbruk i områdena Tamalagu, Nakpanduri, Datoyili och Fooshegu nu vattna sina åkrar regelbundet. Projektet lanserades för drygt ett år sedan, i oktober 2014, och har nu installerat pumpar i alla fyra områden.

Hawa är en av 78 jordbrukare som har dragit nytta av projektet hittills. ”Innan det här projektet spenderade jag tio dollar (ungefär en femtedel av en månadsinkomst i Ghana) på bränsle varje månad för att driva en bensindriven pump. Men många gånger räckte pengarna inte till, och det nya systemet är mycket bättre”, säger hon.

Utöver vatten beräknas det att vattenpumparna kan ge arbetstillfällen åt ungdomar som annars hade lämnat regionen. På så sätt är det här projektet ett bra exempel på det som kallas utvecklingens synergieffekter, det vill säga när något som är bra på ett område också innebär något bra på andra områden. Hawas nya vattenledningssystem hjälper hennes familj ut ur fattigdom, men kommer också underlätta skolgången för hennes barn och kan kanske ge dem arbeten när de är äldre. Solcellerna är även ett led i Ghanas och världens omställning till en miljömässigt hållbar utveckling.

Läs mer

25 september, 2015

Så har det gått med millenniemål 8 – en sista rapport från MDG Gap Task Force

2015 års rapport från FN:s “MDG Gap Task Force”, som släpptes förra veckan, fortsätter att bevaka de fem kärndelar av det globala partnerskapet för utveckling, som finns med i millenniemål 8. Dessa delar är biståndet, tillgång till marknader och handel, hållbara skulder, tillgång till billiga nödvändiga mediciner och tillgång till ny teknologi.

Läs mer

20 mars, 2015

Ban Ki-moon efterlyser insatser för att fylla världen med glädje!

Lycka för hela människosläktet är ett av de viktigaste målen för FN. Det förklarade generalsekreteraren Ban Ki-moon när FN idag sparkade igång det globala firandet av internationella lyckodagen.

”Fred, välstånd och ett liv av värdighet för alla – det är vad vi söker. Vi vill att alla män, kvinnor och barn ska kunna njuta av sina mänskliga rättigheter. Vi vill att alla länder ska känna glädjen av fred,” sa generalsekreteraren i sitt budskap för dagen.

”Vi vill att människor och planeten båda ska uppnå en hållbar utveckling, och slippa klimatförändringarnas katastrofala effekter.”

I april 2012 höll FN ett möte om ”Happiness and Well-Being: Defining a New Economic Paradigm” på initiativ av Bhutan, ett land som tidigt erkände värdet av nationell lycka över den nationella inkomsten, och berömt antagit målet att uppnå Gross National Happiness över landets Gross National Product (BNP på svenska).

I juli samma år, proklamerade FN:s generalförsamling att 20 mars var den internationella dagen för lycka, och erkänner betydelsen av lycka och välbefinnande som universella mål och ambitioner i människors liv och av betydelse för vårt erkännande av allmänna politiska mål.

Som ett led i strävan i att betona vikten av lycka i det dagliga livet lanserar FN tillsammans med den globala musikstreamingtjänst MixRadio kampanjen #HappySoundsLike. Kampanjen vädjar till världens medborgare  att ”nominera en låt som ger ett leende på dina läppar.”

Kampanjen syftar till att ta makten över musiken och ”inspirera hopp om en bättre morgondag”, eftersom den uppmuntrar folk att föreslå låtar som bäst representerar känslan av lycka.

Ban Ki-moon nominerade själv Stevie Wonders låt ”Signerad, Sealed, Delivered” till spellistan, och tillade att för honom låter lycka som ett nytt klimatavtal och överenskomna hållbarhetsmål.

Kända förespråkare såsom Charlize Theron, Lang Lang, Michael Douglas, Angelique Kidjo – tillsammans med internationellt hyllade artister som James Blunt, Idris Elba, David Guetta, John Legend, Cody Simpson och Pharrell Williams, kommer också att bidra till att skapa världens lyckligaste spellista, som kommer att lanseras i dag.

”Låt oss tacka för allt det som gör os lyckliga”, sa generalsekreteraren, ”och låt oss ägna våra ansträngningar åt det som fyller vår värld med glädje.”

Läs mer

Taggar: ,

13 mars, 2015

Skådespelerskan Geena Davis varnar FN: 700 år behövs för att nå en jämn könsfördelning i barnmedia.

”Vi behöver inte vänta för att rätta till omedvetna fördomar. Vi kan fixa det från början.” Det säger skådespelerskan Geena Davies under ett seminarium om kön och media för FN, Och menar att bristen på kvinnliga karaktärer i underhållningsmedier för små barn kan ändras över en natt.

Den Oscarsvinnande skådespelaren, som grundade Geena Davis Institute on Gender in Media, berättade att data från hennes forskning visar störande resultat av hur pass många färre kvinnliga karaktärer som finns i familjefilmer och tv-program riktade till barn under 11 års ålder.

Läs mer

Taggar: , ,

08 mars, 2015

Internationella kvinnodagen

Meddelande från Helen Clark, chef för FN:s utvecklingsprogram
Internationella kvinnodagen
8 mars 2015

Den här veckan firar FN:s kvinnokommission 20-årsdagen av Pekingdeklarationen och dess handlingsplan, som fortsätter att vara världens bästa plattform för att uppnå jämställdhet och stärka kvinnors ställning. Översynen av denna visionära plan, som antogs vid den fjärde internationella kvinnokonferensen 1995, ger ett tillfälle att fira världens framsteg mot att säkerställa rättigheter och möjligheter för kvinnor och flickor, och samtidigt att förnya och vitalisera åtaganden för att uppnå jämställdhet.

Läs mer

Taggar: , ,

04 mars, 2015

FN lanserar ”All In” initiativ för att stoppa aids bland ungdomar

I kampen mot hiv/aids har framstegen bland ungdomar halkat efter. I februari samlades världens ledare på ett FN-möte i Nairobi, Kenya, och lanserade ett globalt initiativ som syftar till att avsluta den näst vanligaste dödsorsaken bland unga människor över hela världen.

Medan stora framsteg har gjorts på nästan alla områden i responsen på humant immunbristvirus, har bara en av fyra barn och ungdomar under 15 år tillgång till livräddande behandling. Och dödsfall minskar enligt FN i alla åldersgrupper, utom bland 10-19 åringar.

Läs mer

Taggar: , , ,

01 mars, 2015

På internationella dagen mot diskriminering uppmanar FN till tolerans för mångfald

UNAIDS, FN-organet som leder världens respons för hiv och aids har under dagen börjat årets internationella dag mot diskriminering som en del av organisationens bredare insats för att sporra solidaritet och motverka diskriminering.

”Diskriminering är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och får inte ske utan att motsättas,” sa FN:s generalsekreterare Ban Ki -moon i ett pressmeddelande inför dagen. ”Var och en har rätt att leva med respekt och värdighet.”

Läs mer

Taggar: , ,

18 februari, 2015

Mitt i brutala vintern: säkra födslar för syriska flyktingar

Syriska flyktingar i Jordanien har uthärdat iskalla temperaturer, kraftiga vindar, tung snö och regn denna vintern. En farlig snöstorm i mitten av januari,” Huda ”, kollapsade tält och utlöste översvämningar i Zaatari – Jordanien största flyktingläger. Hundratals tvingades evakuera till skyddsrum. Mitt under dessa vedermödor föddes tiotals barn säkert på lägrets UNFPA -stödda kliniker, som fortsatte köra dygnet runt på full medicinsk kapacitet. ”Arbetet har aldrig slutat”, säger Fares Abdullah, en 37 -årig gynekolog som tillbringade stormen på en klinik som stöds av UNFPA och Jordan Health Aid Society (JHAS).

Läs mer

Taggar: ,

16 februari, 2015

Zlatan drar igång kampanj för att utrota hunger

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović, anfallare för Paris Saint-Germain (PSG) och lagkapten för det svenska landslaget, meddelade i helgen att han spelade med namn på svältande människor tatuerade på sin kropp i en kampanj för FN:s livsmedelsprogram (WFP).

Läs mer

Taggar: , ,

13 februari, 2015

FN uppmanar medlemsstaterna att öka finansieringen för utvecklingen efter 2015.

Världen har påbörjat den ”sista avgörande biten” inför post-2015 agendan och mot att säkra en hållbar framtid för alla. Det förklarade FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson tidigare i veckan, och tillade att det internationella samfundet äntligen har en chans att ge miljontals människor ett värdigt liv.

Läs mer

Taggar: , ,

12 februari, 2015

“2015 erbjuder en chans att ändra historien” säger Ban Ki-moon på FN:s ungdomsforum

Dagens generation av unga människor – det största som världen någonsin har sett – har en historisk möjlighet att utrota fattigdom, bekämpa klimatförändringar, skapa arbetstillfällen och bekämpa orättvisor. Det sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon under ungdomsforumet på FN-högkvarteret i New York förra veckan då han uppmanade deltagarna att engagera sig i att forma den nya dagordningen för hållbar utveckling.

Läs mer

Taggar: , ,

03 februari, 2015

FN studie visar: 63 miljoner ungdomar går inte i skolan

En av fem ungdomar i världen går inte i skolan, det motsvarar ungefär 63 miljoner ungdomar i åldrarna 12 till 15 som nekas sin rätt till utbildning, främst eftersom de är marginaliserade och fattiga. Detta visar en rapport framtagen gemensamt av olika FN organ i syfte att inkludera allmän gymnasieutbildning i post- 2015 agendan för global utveckling.

”Rapporten tjänar som väckarklocka för att mobilisera de resurser som krävs för att garantera grundläggande utbildning för alla barn, en gång för alla”, säger Irina Bokova, generaldirektör vid FN organisationen för utbildning, vetenskap och kultur (Unesco).

Läs mer

Taggar: , ,

29 januari, 2015

Toppmöte i Karibien och Latinamerika att ta efter hungerplanen från FN

28 januari 2015 – En ny plan för att bekämpa hungern i Karibien och Latinamerika från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) övervägs för antagande vid ett toppmöte med Karibiens och Latinamerikas ledare i Costa Ricas huvudstad i dagarna.

Läs mer

Taggar: , ,

23 januari, 2015

FN-studie visar ökning av kvinnliga chefer, och uppmanar till större insatser för jämställdhet

De senaste 20 åren har världen sett en ökning i antalet kvinnor anställda i ledande och mellanbefattningar, enligt en ny FN-rapport. Rapporten konstaterar också att även om bolagstyrelserna som består av 100% män mindskar i antal, så måste mer göras för att uppnå en jämn könsfördelning.

Läs mer

Taggar: , , , ,

23 januari, 2015

Afrikanska mästerskapen blir starten på ny kampanj för att utrota hunger

En FN-stödd videokampanj för att bekämpa hungern i Afrika kommer visas vid matcherna under hela Afrikanska mästerskapen 2015 med start 17 januari, meddelade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) förra veckan.

I videon dribblar en fotbollsspelare, helt klädd i vitt, en boll över en övergiven underjordisk byggarbetsplats. Laser fokuserad, med damm virvlande upp kring honom när han förbreder sig för en vinnande spark – han skjuter, och det blir mål – vilket representerar övervinnandet av hungern i Afrika till 2025.

Läs mer

Taggar: , , , , ,

13 januari, 2015

Dags att världen agerar för hållbar utveckling, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki -moon

New York City – Det var under lanseringen av kampanjen, 2015: Time for Global Action, som FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sa att världens ledare i år har en historisk möjlighet att göra transformerande ekonomiska, miljömässiga och sociala förändringar som kommer att ha en positiv och meningsfull inverkan på människors liv och garantera fred och stabilitet.

Läs mer

Taggar: , ,

09 januari, 2015

Blir världen bättre? Det här tror svenskarna.

Under hösten genomförde Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Sida, den årliga undersökningen av svenskars attityder och kunskap kring utveckling och bistånd. Ett positivt resultat är att förtroendet för FN, Sida och EU fortsätter att öka och inte sedan 80-talet har så många svarat att de vill behålla eller öka biståndet till alla länder.

Läs mer

Taggar: , ,

06 januari, 2015

FN berömmer länder som uppnått hungerminskning före deadline

För att hedra deras enastående framsteg i kampen mot hunger har 13 länder lovordads av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) för att ha uppnått målen för matsäkerhet före slutdatumet 2015 och uppmanas att fortsätta arbeta för att avsluta lidandet för 805 miljoner människor som fortfarande uthärdar kronisk undernäring.

Läs mer

Taggar: , ,

01 januari, 2015

Utveckling 2014 – en glimt runt världen

År 2014 har kommit till sitt slut, en kombination av konflikter, sjukdomar, naturkatastrofer och miljökriser hotade årtionden av utvecklingsvinster i hela världen. Syrienkrisen växte till att bli den största humanitära utmaningen i vår tid. Spridningen av ebola i Västafrika förstörde liv och decimerade samhällen medan extrema väderhändelser fortsatte påverka länder illa rustade för att hantera katastrofer.

Läs mer

Taggar: , ,

10 december, 2014

Meddelande från FN:s generalsekreterare på Internationella dagen för mänskliga rättigheter

10 december 2014

På dagen för mänskliga rättigheter höjer vi våra röster.

Vi fördömer myndigheter som förnekar rättigheterna hos någon människa eller grupp.

Vi förkunnar att mänskliga rättigheter är för oss alla, hela tiden: vem vi än är och var vi än är från: oavsett klass, våra åsikter, vår sexuella läggning.

Läs mer

Taggar: , ,

01 december, 2014

Blir världen bättre – nu som e-bok

Även i år finns UNDP på bokmässan i Göteborg. Nytt för i år är att vi lanserar succéboken ”Blir världen bättre” som e-bok. Kom förbi vår monter och provläs den direkt på en iPad! 

Läs mer

Taggar: , , , ,

Blir världen bättre som gratis e-bok

13 oktober, 2014

”Blir världen bättre” direkt i din mobil och surfplatta

Nu kan du enkelt läsa den populära boken ”Blir världen bättre” direkt i din surfplatta eller smartphone.

Läs mer

Taggar: , , , , ,

24 juli, 2014

HDR 2014: Fattigdom hotar 2,2 miljarder människor

Årets Human Development Report – med fokus på sårbarhet och motståndskraft – efterlyser universell tillgång till grundläggande sociala tjänster, starkare sociala skyddsnät och full sysselsättning. Detta för att kunna stärka och säkra den mänskliga utvecklingen.

Läs mer

Taggar: , , , , , ,

07 juli, 2014

Fler millenniemål i sikte till 2015

Flera av millenniemålen har redan uppnåtts och det globala biståndet ökar. Med bibehållet fokus och en sista kraftansträngning finns möjlighet att bocka av ytterligare delmål i tid till 2015, då målen ska vara uppfyllda. Enligt den senaste statistiken har stora framsteg gjorts när det gäller att bekämpa smittsamma sjukdomar, öka kvinnors politiska deltagande och bekämpa hungern.

”Det är knappt 550 dagar kvar till millenniemålen går ut. Att fortsätta arbetet för att uppnå så många delmål som möjligt är det bästa sättet för världens ledare att ge kraft åt den nya utvecklingsagendan – Post-2015. Vi måste visa att vi menar allvar med våra löften till världens fattiga”, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson i en kommentar till den färska millenniemålsrapporten.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,

Post-2015 debatt i Almedalen

03 juli, 2014

Se UNDP:s seminarier från Almedalen här

Under årets Almedalsvecka har UNDP arrangerat seminarier om nästa utvecklingsagenda och det svenska stödet till FN. Hade du inte möjlighet att delta, kan du titta på inspelningar från seminarierna här. 

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , ,

Blir världen bättre?

14 maj, 2014

Blir världen bättre: Ny upplaga!

Nu finns en ny upplaga av succéboken ”Blir världen bättre” ute. Boken ger en introduktion till globala frågor och utvecklingen i världen. På våra skolsidor hittar du också helt nya interaktiva övningar för högstadiet och gymnasiet för dig som arbetar som lärare.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , ,

UNDP och DHF

22 april, 2014

Se film och intervjuer från Post-2015 seminarium

Hör statssekreterare Tanja Rasmusson och FN:s Olav Kjørven bedöma utsikterna för gemensamma mål för världens utveckling, i seminariet ”Nya utvecklingsmålen: Gemensamma värderingar? Gemensamt  ansvar?”

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , ,

World TB Day 2014

24 mars, 2014

Tre miljoner människor saknar vård för tuberkulos

Tuberkulos kan botas, men insatserna för att behandla de som blir sjuka är inte tillräckliga. Av de nio miljoner människor som insjuknar i tuberkulos varje år, får en tredjedel inte den vård de behöver.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , ,

World Water Day 2014, Joakim Harlin, vattenexpert UNDP. Foto: UNDP/Malin von Strauss

21 mars, 2014

World Water Day 2014: Tema vatten och energi

Efterfrågan på färskvatten och energi kommer att fortsätta öka kraftigt under de kommande årtiondena, samtidigt som resurserna är alltmer begränsade. Det innebär stora utmaningar i nästan alla regioner – särskilt i utvecklingsländerna.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

CSW58

14 mars, 2014

Just nu i NY: Commission on the status of women

Den 10-21 mars samlas FNs: kvinnokommission i New York för att diskutera utmaningar och framgångar i genomförandet av millenniemålen för kvinnor och flickor.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , ,

Post-2015 seminarium

12 mars, 2014

Se film från post-2015 seminarium här!

I seminariet “The youth bulge in a graying world – a demographic challenge?” diskuteras hur vi kan skapa en hållbar utvecklingsagenda som tar hänsyn till den ökande andelen unga och gamla i världen. 

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

oto_UNDP_Malin_vonStrauss

08 mars, 2014

Jan Eliasson om läget i Ukraina

FN:s vice generalsekreterare, Jan Eliasson, höll fredagen den 7 mars pressträff om oroligheterna i Ukraina och Krim, på UNDP:s nordiska kontor i Stockholm.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , ,

Några-kvinnor-på-Haiti-får-lära-sig-läsa-och-skriva-UN-Photo-Logan-Abassi.jpg

08 mars, 2014

Internationella kvinnodagen 2014

Att uppnå jämlikhet för kvinnor och flickor är inte bara en fråga om rättvisa och grundläggande mänskliga rättigheter, det medför också enorma framsteg på många utvecklingsområden.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Foto_UNESCO_Jakarta

06 mars, 2014

Post-2015: Global konversation fortsätter

Den globala konversationen kring nästa utvecklingsagenda efter 2015 går nu in en ny fas, där en dialog kring genomförandet av agendan planeras i 50 länder. 

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , ,

Människor som drabbats av översvämningar i Pakistan.

12 februari, 2014

Förebygg katastrofer för hållbar utveckling

Naturkatastrofer drabbar miljontals människor världen över, bromsar upp utvecklingen och försvårar arbetet med millenniemålen. Katastrofförebyggande arbete bör därför ha en central roll i den nya utvecklingsagendan efter 2015, argumenterar UNDP och en rad andra organisationer.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,

UNPhoto_Evan_Schneider

04 februari, 2014

Ny konstitution i Tunisien – en historisk milstolpe

Den 27 januari antog Tunisien en ny demokratisk konstitution, med starkt fokus på både mänskliga rättigheter och jämställdhet. Processen, som stöttats av UNDP, har engagerat många människor från olika politikområden.

Läs mer

Taggar: , , , , , , ,

o_UNDP_Malin_vonStrauss

03 februari, 2014

Se film från post-2015 seminarium

Om vi ska kunna utrota den extrema fattigdomen och skapa hållbar utveckling, måste alla parter arbeta tillsammans. Frågan är vilken roll privatsektorn kan spela. 

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , ,

UNDP-rapport

30 januari, 2014

Lärdomar i arbetet mot hiv kan parera nya hälsohot

Många av de metoder som används för att minska hiv-infektioner i Asien och Stillahavsområdet kan vara effektiva även för att hejda icke-smittsamma sjukdomar – som cancer, diabetes och hjärtsjukdomar – men också andra hot mot utvecklingen, säger en ny UNDP-rapport.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Marknad i Harare, Zimbabwe. Foto: IRIN

24 januari, 2014

FN-initiativ för säkrad tillgång till mat

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, driver ett fyraårigt program i Zimbabwe för att stödja landets fattigdoms-, livsmedels- och klimatarbete. Genom programmet ska fattiga jordbrukshushåll bättre kunna säkra sin tillgång till mat.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,

Syria. Foto: S.Baldwin/UNCHR

14 januari, 2014

UNDP vädjar om stöd till Syrien

Den mänskliga utvecklingen i Syrien har gått tillbaka 35 år – nu krävs insatser för att stärka motståndskraft och återhämtningsförmåga hos drabbade människor och samhällen.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Foto_UNDP_Moldavien

05 januari, 2014

Moldavien satsar på hållbar energi

Genom en satsning på hållbar energi i Moldavien har landets energitillgång blivit renare och säkrare och nya arbetstillfällen skapats. Snart ska också flera av landets offentliga institutioner kunna sköta sin egen uppvärmning. 

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , ,

Foto_UNDP_Indonesien

28 december, 2013

Kamp för social rättvisa i Indonesien

För tre år sedan hade Ibu Odah lite kunskap om juridiska frågor. Nu är tvåbarnsmamman en av frontfigurerna i en rättslig kamp mot våld i hemmet på ön Ternate i Indonesien.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , ,

UNDP och Dag Hammarskjöldfonden

11 december, 2013

Se film från post-2015 seminarium här

Mål för samhällsstyrning och rättssäkerhet i nästa utvecklingsagenda – kommer världens ledare kunna enas? Se filmen från onsdagens post-2015 seminarium här.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

OHCHR_HR DAY

10 december, 2013

Internationella dagen för mänskliga rättigheter

Idag uppmärksammas internationella dagen för mänskliga rättigheter världen över – något som gjorts den 10 december varje år sedan 1950. FN:s generalsekreterare manar till ökade ansträngningar för att främja och skydda alla människors rättigheter och värdighet.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , ,

UN-Photo_G_Pirozzi

01 december, 2013

Låt oss gå samman i kampen mot hiv/aids

Idag lever cirka 34 miljoner människor med hiv. Dessutom dog runt 1,7 miljoner människor på grund av aids 2012. Idag uppmärksammas internationella Aids-dagen världen över.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , ,

UNDP Bangladesh

28 november, 2013

Kvinnligt politiskt deltagande i Bangladesh

I Bangladesh är könsdiskrimineringen utbredd. Kvinnor har inte samma möjligheter som män och att kunna delta i det politiska livet är mycket ovanligt. Nu jobbar UNDP i ett projekt för att stärka kvinnors ställning i landet.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , ,

Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor UN PHOTO ALBERT GONZÁLEZ FARRAN

25 november, 2013

Dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

Våld mot kvinnor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och får konsekvenser inte enbart för de utsatta kvinnorna, utan också för fattigdomsbekämpning, fred och säkerhet. 

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Världstoalettdagen UN PHOTO/KIBAE PARK

19 november, 2013

Världstoalettdagen belyser problem med sanitet

Varje år dör över 800 000 barn under fem år av diarré och globalt saknar runt 2,5 miljarder människor tillgång till toaletter. Idag, den 19 november, uppmärksammas Världstoalettdagen för att belysa den globala sanitära utmaningen.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , ,

Kvinnor i Myanmar utbildas i finansfrågor av UNDP.

15 november, 2013

Välkommen på seminarium om Myanmar

Ett nytt Myanmar växer fram i kölvattnet av snabba politiska och institutionella reformer. Årtionden av militärt styre, inbördeskrig och internationell isolering har ersatts av demokratiska reformer, en pågående fredsprocess och ett internationellt samfund ivrigt att investera.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , ,

MR-dagarna

13 november, 2013

MR-dagarna 2013: Mänskliga Rättigheter i fokus

Den 10 december 1948 antog FN:s generalförsamling en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. Mellan den 14-16 november pågår Nordens största mässa för mänskliga rättigheter på Kulturhuset i Stockholm.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , ,

Kvinnor bär ved i Mali UN Photo/Ian Steele

08 november, 2013

Kvinnor och naturresurser – en nyckel till fred

Genom att se till att kvinnor får bättre tillgång till och kontroll över naturresurser som mark, vatten, skog och mineraler förbättras chanserna för långsiktig fred och återhämtning i krigshärjade länder, säger en FN-rapport, ”Kvinnor och naturresurser: Tillvarata fredsbyggande potential” (Women and Natural Resources: Unlocking the Peacebuilding Potential), som släpptes i dag.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

UN Photo/Martine Perret

30 oktober, 2013

UNFPA släpper årlig lägesrapport

Idag släppte FN:s befolkningsfond UNFPA sin årliga rapport, ”State of the World Population”, som i år handlar om unga mödrar och riskerna de möter i samband med graviditet.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , ,

FN-dagen 2013 FOTO: UNDP Sverige

29 oktober, 2013

Stockholmsresenärer gör sin röst hörd på FN-dagen

Under FN-dagen fick besökare på Stockholms centralstation möjlighet att rösta på vad de tycker är viktigast i nästa globala utvecklingsagenda. Utbildning, tillgång till rent vatten och sanitet, samt hälsovård låg högst i topp.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , ,

FN_loggan

22 oktober, 2013

FN-dagen på Stockholms centralstation

På FN-dagen den 24 oktober finns UNDP tillsammans med resten av FN-familjen i Sverige på plats på Stockholms centralstation. Kom förbi och lyssna på talare och rösta på vad du tycker är viktigast i nästa utvecklingsagenda.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

UNDP_DHF_CONCORD

18 oktober, 2013

Se film från senaste post-2015 seminariet

Vem ska betala för hållbar utveckling? Ni som missade post-2015 seminariet ”Will the world pay for its vision? How to finance sustainable human development” den 8 oktober, kan nu se det här.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , ,

Millenniemål 1

17 oktober, 2013

Internationella dagen för utrotning av fattigdomen

Den extrema fattigdomen dödar fler barn, ungdomar och vuxna än något krig. Idag uppmärksammas ”Världsfattigdomsdagen” för att öka medvetenheten om behovet av att utrota fattigdomen i världens alla länder.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , ,

MyWorld - Bokmässan i Göteborg 2013

15 oktober, 2013

Utbildning, vatten och klimatet i topp

Utbildning, vattenfrågor och klimatet låg i topp när besökarna i FN-montern på bokmässan fick rösta på vad de tycker är viktigast i nästa globala utvecklingsagenda.   

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,

Konsultationer kring de nya utvecklingsmålen med ungdomar i Tanzania.

23 september, 2013

Ny upplaga av Världens bästa nyheter!

I den nya upplagan av ”Världens bästa nyheter” kan du läsa om tvåbarnsmamman Shyamola i Bangladesh som gått från ett liv i fattigdom till framgångsrik företagare, och om Augusto i Moçambique som lagar mat för jämställdhet.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , ,

MDG 8

19 september, 2013

FN-rapport om millenniemål nr 8

Marknader, mediciner och teknologi är viktiga verktyg i kampen mot fattigdomen. En ny rapport som lanserades av FN idag visar på blandat resultat på åtaganden från givarländerna, men att millenniemålen fortsätter att bidra till framgångar. 

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , ,

Jose Dallo

18 september, 2013

Se förra veckans post-2015 seminarium

UNDP och Dag Hammarskjöldfonden arrangerade förra veckan seminariet “Turning Visions into Goals – Where is the international process headed?”. Ni som missade det, kan se det här.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , ,

A Million Voices - The World We Want

10 september, 2013

“A Million Voices: The World We Want”

I september presenterade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och UNDP:s högsta chef Helen Clark rapporten ”A million voices: The World we want”.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , ,

UNDP och Dag Hammarskjöldfonden

04 september, 2013

Välkommen på post-2015 seminarium

Snart möts världens ledare på FN-toppmötet i New York för att diskutera såväl millenniemålen som nästa globala utvecklingsagenda. Men hur långt har processen kommit och vad är nästa steg? Och kommer det gå att enas kring nya hållbarhetsmål?

Läs mer

Taggar: , , , , , , , ,

29 augusti, 2013

Seminarium om globala förändringar

Världen står idag inför många nya förändringar och utmaningar. Vad innebär det för det internationella utvecklingssamarbetet? Välkommen på seminarium!

Läs mer

Taggar: , , , , , ,

Väver en framtid för unga i Tunisien

27 augusti, 2013

UNDP stödjer unga entreprenörer i Tunisien

Najet Salem från Tunisien fick genom ett FN-program utbildning i entreprenörskap. Idag är hon en framgångsrik affärskvinna som stimulerar den lokala ekonomin och stödjer sina kvinnliga anställda. 

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , ,

President Ernest Bai Koroma (Foto:UNDP/ C. Thomas)

19 augusti, 2013

Sierra Leone: Ny rapport om ungas välfärd

Nyligen lanserades rapporten ”State of the Youth Report” – om ungas sysselsättning, utbildning och välfärd i Sierra Leone. Resultatet är dystert, men genom UNDP:s sysselsättningsprogram har bland annat 5 000 av landets ungdomar kunnat starta egna företag.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Flyktingar i läger i Somaliland.

07 augusti, 2013

Väpnat våld ett hinder för utveckling

”Väpnat våld är ett hinder för utveckling och måste ges högsta prioritet i nästa utvecklingsagenda”. Detta skriver Jordan Ryan, chef för UNDP:s avdelning för krisförebyggande och återuppbyggnad, på UNDP:s globala webbsida:

”Nya former av våldsamma konflikter har blivit vanligare än traditionella krig mellan stater.

Det handlar bland annat om interna sammandrabbningar – som i Demokratiska republiken Kongo, Somalia och Syrien – samt våld kopplat till kriminalitet, som i många delar av Latinamerika och Västindien.

Den här typen av våld försvagar samhällen, hämmar insatser för att bekämpa fattigdom och gör kvinnor och flickor mer utsatta för övergrepp.

Att konflikternas karaktär har förändrats måste återspeglas i det framtida utvecklingsarbetet.

Antalet krig mellan stater har minskat avsevärt. Nu behöver vi samma målmedvetenhet och engagemang för att uppfylla visionen om en värld som också är fri från andra typer av våld och konflikter – en planet utan rädsla, fattigdom och orättvisor.”

Jordan Ryan, augusti 2013

Läs hela Jordan Ryans text här (på engelska).

 

 

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , ,

22 juli, 2013

UN City i Köpenhamn invigs

Den nya FN-byggnaden (UN City) i Köpenhamn har nu invigts av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, Drottning Margareta av Danmark och den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt.

Under invigningen sade generalsekreteraren bland annat:

”I den här byggnaden ser jag bevis på att vi kan ta itu med de klimatutmaningar vi står inför – från raderna av parkerade cyklar till vindkraftverken utanför fönstret, från solpanelerna till system för att kyla ner byggnaden med hjälp av havsvattnet. UN City visar vad vi kan uppnå och är ett exempel på hur moderna, energieffektiva kontor kan vara en del av en ljusare framtid. Men det är vad som händer inuti byggnaden, och den effekt det kan ha runtom i världen, som är det allra viktigaste.”

Förutom tal från generalsekreteraren, statsministern och utvecklingsministern så bjöds de drygt 1000 gästerna på ett uppträdande av musikgruppen Efterklang.

Se filmer från invigningen: 





 

Läs mer om invigningen

 

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

UNDP och Dag Hammarskjöldfondens Post-2015 seminarium i Almedalen.

11 juli, 2013

Film från Almedalen

Under årets Almedalsvecka arrangerade UNDP och Dag Hammarskjöldfonden två seminarier tillsammans. Ni som inte var på plats kan se en inspelning av dem här.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

FN:s millenniemålsrapport 2013

01 juli, 2013

FN:s MDG-rapport 2013

Trots stora framsteg  är det långt kvar tills samtliga millenniemål är uppfyllda. Den senaste statistiken, som idag presenteras av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, visar att det krävs kraftfulla och omedelbara åtgärder om målen ska uppfyllas till 2015.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Almedalen

24 juni, 2013

UNDP på plats i Almedalen

UNDP är på plats under Almedalsveckan och bjuder, tillsammans med Dag Hammarskjöldfonden, in till två spännande seminarier.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

FN logga

18 juni, 2013

UNDP söker praktikant till hösten 2013

FN:s Utvecklingsprogram (UNDP) söker en praktikant med erfarenhet av kommunikations- och webbarbete.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , ,

Olav Kjørven, UNDP

14 juni, 2013

Olav Kjørven: Ny teknik i demokratins tjänst

Med hjälp av ny teknologi får människor från hela världen – i realtid – uttrycka sina förhoppningar om global politik.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kvinnor återvinner som en del av ett återintegreringsprojekt i Burundi.

07 juni, 2013

Afrika: Trots stora framsteg kvarstår många utmaningar

Den största utmaningen för Afrika är att se till att de senaste årtiondenas ekonomiska tillväxt också leder till ökad utveckling – inte minst inom millenniemålen.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Regeringen i Burundi erbjuder gratis sjukvård för gravida kvinnor och barn under fem år. Här återhämtar sig en kvinna och barn från malaria.

14 maj, 2013

Fokus på kvinnor i post-2015 agendan

Kvinnor spelar en avgörande roll för utveckling. Nu efterlyser en global expertpanel för utveckling och befolkning ökat fokus på kvinnors och flickors hälsa.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Secretary-General Ban Ki-moon and José Manuel Barroso, President of the European Commission, hold a joint press conference following a meeting in Brussels, Belgium, 2012.

07 maj, 2013

EU:s roll i post-2015-processen

CONCORD och den svenska styrgruppen för post-2015 arrangerar ett seminarium om EU:s roll i förhandlingarna kring nästa utvecklingsagenda. Se seminariet här.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , ,

UNDP Goodwill Ambassador Marta Vieira da Silva

30 april, 2013

Marta: ”Stoppa våldet mot kvinnor”

”Jag har uppfyllt min dröm, men många flickor och kvinnor har inte samma möjlighet. Låt oss stoppa våldet och hjälpa miljontals kvinnor att nå sin fulla potential”. Läs Martas – fotbollsspelare och UNDP Goodwill ambassadör – egen berättelse.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Treåriga Hridoy och hans papa Joykumar Chakma få vård på en klinik i Bangladesh

25 april, 2013

World Malaria Day 2013

Idag, den 25 april, uppmärksammas kampen mot malaria runt om i världen. Stora framsteg har gjorts, men FN:s generalsekreterare efterlyser nya krafttag mot sjukdomen.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Flicka på avdelning för undernärda barn på sjukhus i Port-au-Prince, Haiti

21 april, 2013

Två miljoner barn kan räddas varje år

Diarré och lunginflammation har länge hört till de vanligaste dödsorsakerna bland barn under fem år. En ny global handlingsplan för bekämpningen av de två sjukdomarna ska nu göra det möjligt att rädda livet på två miljoner barn årligen.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , ,

MDG Momentum: Skolbarn, UNICEF Honduras

17 april, 2013

UNDP:s arbete med millenniemålen i bilder

Med knappt 1 000 dagar kvar tills millenniemålen ska vara uppnådda twittrar UNDP:s landkontor runt om i världen om hur de arbetar med målen.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Huvudtalarna vid lunchseminariet om hungerfrågan i nästa utvecklingsagenda. Foto: Malin von Strauss, UNDP.

09 april, 2013

Mål om hunger i nästa utvecklingsagenda

Arbetet med att minska hungern i världen går framåt men fortfarande är 870 miljoner människor kroniskt undernärda. Gårdagens post-2015 seminarium handlade om hur nästa utvecklingsagenda efter 2015 kan inkludera mål för att uppnå en värld helt utan hunger.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

MDG Momentum: 1000 dagar kvar att nå millenniemålen.

04 april, 2013

1 000 dagar kvar att uppfylla löftet om millenniemålen

Fredagen den 5:e april är det 1 000 dagar kvar tills millenniemålen ska vara uppnådda. Det uppmärksammar FN världen över genom ”the MDG Momentum.”

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

The World We Want 2015

25 mars, 2013

Vad tycker världen om post-2015?

Vad tycker världen om nästa globala utvecklingsagenda? Igår presenterade FN en första rapport från de pågående konsultationerna, där fler än 200 000 människor från 189 länder varit med och gjort sina röster hörda.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , ,

Var med och rösta fram nästa globala utvecklingsmål i FN:s opinionsundersökning My World.

15 mars, 2013

Rösta fram framtidens utvecklingsmål

Just nu pågår en global opinionsundersökning om framtidens utvecklingsmål. Vad tycker du är de viktigaste framtidsfrågorna? Passa på att delta i undersökningen My World redan i dag! 

Läs mer

Taggar: , , , ,

08 mars, 2013

Presentation av Human Development Report 2013

Välkommen på presentationen av årets Human Development Report ”Syds uppgång: Mänskliga framsteg i en värld av mångfald”. Rapporten analyserar bland annat orsaker och konsekvenser av framgångarna i Syd.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kevin Watkins vid tisdagens Kapuscinski-föreläsning. Foto: Elias Radelius.

08 mars, 2013

Inkluderande tillväxt skapar mänsklig utveckling

Näringslivets viktigaste bidrag till utveckling är att skapa arbeten, lobba för bättre utbildning i de länder de verkar samt utmana andra företag att ta större socialt ansvar. Det sa Kevin Watkins, från Brookings Institution, på Handelshögskolan i Stockholm i tisdags.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Frukostseminarium om Post-2015 agendan.

17 januari, 2013

Fullsatt vid seminarium om nästa globala utvecklingsagenda

Intresset för seminariet  – det första i en serie om post-2015 agendan som arrangeras gemensamt av UNDP:s nordiska kontor och Dag Hammarskjöld Foundation – visade sig stort. Över 100 personer kom för att delta i diskussionen om nästa  uppsättning utvecklingsmål, de lärdomar vi kan dra från millenniemålen samt hur vi kan se till att post-2015 agendan utgår från de fattigas behov.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

En kvinna i byn Ba Trang, i Vietnam, gör biomassabriketter som bland annat används för matlagning. Biomassan är tillverkad av jordbruksavfall och används ofta som ersättning för kol. Foto: UN/Photo, Kibae Park.

04 januari, 2013

FN: s generalförsamling utnämner 2014-2024 till årtiondet för hållbar energi för alla

Den 21 december utnämnde FN: s generalförsamling årtiondet 2014-2024 till ” the United Nations Decade of Sustainable Energy for All ”– och understryker därmed energifrågans vikt för hållbar utveckling och för nästa globala utvecklingsagenda.

Läs mer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , ,

21 september, 2015

Träffa UNDP på bokmässan!

Till helgen är det åter dags för bokmässan i Göteborg, och självklart finns UNDP på plats. Tillsammans med andra FN-organ kommer vi finnas till hands under hela mässan för att informera och svara på era frågor om FN och dess arbete.

Läs mer

Taggar: , , , ,

14 augusti, 2015

Elisabet Dahlberg Frisk – koordinationsspecialist på landskontoret i Uganda

UNDP:s koordinationsspecialist på landskontoret i Uganda heter Elisabet Dahlberg Frisk. Här, på kontoret i Kampala, har hon sedan drygt två år jobbat med frågor som rör FN-reform och koordinering av FN-organisationer aktiva inom landet.

Läs mer

12 augusti, 2015

Kliniker tacklar mödravården i Central Java i Indonesien

Kendal, huvudstad Central Java-provinsen i Indonesien – Salis är gravid i åttonde månader med sitt första barn och har blivit diagnostiserad med en potentiell högriskgraviditet. Hon är en av dussintals blivande mödrar som har dragit nytta av hälso- och sjukvårdstjänster som erbjudas av Cepiring Community Health Center i Kendal i Central Java, där mödradödligheten är bland de högsta i hela Indonesien.

Läs mer

Taggar: , , ,

05 augusti, 2015

Alexandra Pärnebjörk – Kommunikations och projektassistent på det nordiska representationskontoret i Stockholm

UNDP:s nordiska huvudkontor ligger i UN City i Köpenhamn, med satellitkontor i Stockholm och Oslo. Representationskontoren arbetar framförallt för att sprida kunskap om UNDP:s arbete i de nordiska länderna det är också huvuduppgiften för Alexandra Pärnebjörk, Kommunikations och projektassistent på det nordiska representationskontoret i Stockholm.

Läs mer

Taggar: , , , ,

29 juli, 2015

Att bekämpa malaria, en av Zambias största dödsorsaker

Josephine Shaba, 30, har i första hand tampats med de ekonomiska effekterna av malaria. ”När jag hade malaria kunde jag inte ta hand om mina grödor eller djur. Om vi är för sjuka kan vi inte plantera grödor och sedan har vi inte tillräckligt med mat för att skörda”, säger hon.

Läs mer

Taggar: , , ,

27 juli, 2015

Träffa Annette Lyth, och FN:s arbete mot människohandel

Tidigare har vi träffat bland andra vattenexperter, programanalytiker och medarbetare som navigerar sig genom Colombias fredsförhandlingar. Nu har tiden kommit till Thailand, närmare bestämt Bangkok, och UNDP:s arbete mot människohandel.

I samarbete med andra FN-organ finns UN-ACT (UN Action for Cooperation Against Trafficing) på plats i Thailand, där finns även svenskan Annette Lyth. Som projekthandläggare i Mekongregionen för UN-ACT stödjer Annette och hennes kollegor från UNDP främst en process där Mekongregionens sex regeringar (Kambodja, Kina, Laos, Vietnam, Thailand, Myanmar) samarbetar mot människohandel.

Läs mer

Taggar: , ,