14 juli, 2015

Almedalsveckan 2015, en tillbakablick

Årets Almedalsvecka är över, men det finns fortfarande möjlighet att ta del av UNDP:s seminarier på webben. UNDP deltog i år med två seminarier som båda hade post-2015 och de nya hållbarhetsmålen på agendan. Att hållbarhetsmålen stod högt, inte endast på UNDP:s agenda, var det ingen tvekan om då mer än 150 seminarier under Almedalsveckan berörde utvecklingssamarbete, hållbarhetsmål och FN:s centrala roll däri. UNDP:s landchef i Botswana, Anders Pedersen, var på plats för UNDP:s räkning och hjälpte till att reda ut smått och stort vad gäller förväntningar och utmaningar i antagandet av den nya utvecklingsagendan i september i år.

Det första seminariet gick under titeln ”Vem bestämmer hur en stat ska styras?” och arrangerades i samarbete med Unicef Sverige, FN-förbundet och Dag Hammarskjöld. Temat var mål 16 av den nya globala utvecklingsagendan, vilket innefattar delmål som berör bland annat mänskliga rättigheter, rättvisa och inkluderande samhällen. Diskussion var centrerad kring vilka utmaningar och möjligheter en normativ agenda för med sig. Anders Pedersen förklarade att ”ett normativt ramverk spelar oerhört stor roll, Sverige borde känna stolthet för att vi hjälpt till att trycka på för tillkomsten av mål 16- ett mål som absolut inte var självklart från början”. Övriga panellister var Molly Lien (anti-korruptionsexpert, Sida) och Linda Nordin (generalsekreterare, FN-förbundet).

Seminariet ”En universell utvecklingsagenda post-2015 – allas och ingens ansvar?” som hölls på torsdagseftermiddagen fick stort intresse och gensvar från en fullsatt publik. Här låg fokus på ansvarsutkrävande av hållbarhetsagendan samt vad det innebär att agendan är universell, det vill säga, vad krävs det av stater för att leva upp till åtaganden om att uppnå målen globalt så väl som lokalt? Denna gång var Dag Hammarskjöld och CONCORD medarrangörer och panelen utgjordes förutom Anders Pedersen, av biståndsminister Isabella Lövin, Pierre Börjesson (hållbarhetschef på H&M) samt Erik Lysén (CONCORD Sverige, Internationell chef Svenska kyrkan). Panellisterna lade stort fokus på Sveriges och FN:s roll i implementering och ansvarsutkrävande av agendan, och var överens om att 2015 är ”möjligheternas år”.

Taggar: , , , , , ,

Sök bland nyheter