20 mars, 2015

Ban Ki-moon efterlyser insatser för att fylla världen med glädje!

Lycka för hela människosläktet är ett av de viktigaste målen för FN. Det förklarade generalsekreteraren Ban Ki-moon när FN idag sparkade igång det globala firandet av internationella lyckodagen.

”Fred, välstånd och ett liv av värdighet för alla – det är vad vi söker. Vi vill att alla män, kvinnor och barn ska kunna njuta av sina mänskliga rättigheter. Vi vill att alla länder ska känna glädjen av fred,” sa generalsekreteraren i sitt budskap för dagen.

”Vi vill att människor och planeten båda ska uppnå en hållbar utveckling, och slippa klimatförändringarnas katastrofala effekter.”

I april 2012 höll FN ett möte om ”Happiness and Well-Being: Defining a New Economic Paradigm” på initiativ av Bhutan, ett land som tidigt erkände värdet av nationell lycka över den nationella inkomsten, och berömt antagit målet att uppnå Gross National Happiness över landets Gross National Product (BNP på svenska).

I juli samma år, proklamerade FN:s generalförsamling att 20 mars var den internationella dagen för lycka, och erkänner betydelsen av lycka och välbefinnande som universella mål och ambitioner i människors liv och av betydelse för vårt erkännande av allmänna politiska mål.

Som ett led i strävan i att betona vikten av lycka i det dagliga livet lanserar FN tillsammans med den globala musikstreamingtjänst MixRadio kampanjen #HappySoundsLike. Kampanjen vädjar till världens medborgare  att ”nominera en låt som ger ett leende på dina läppar.”

Kampanjen syftar till att ta makten över musiken och ”inspirera hopp om en bättre morgondag”, eftersom den uppmuntrar folk att föreslå låtar som bäst representerar känslan av lycka.

Ban Ki-moon nominerade själv Stevie Wonders låt ”Signerad, Sealed, Delivered” till spellistan, och tillade att för honom låter lycka som ett nytt klimatavtal och överenskomna hållbarhetsmål.

Kända förespråkare såsom Charlize Theron, Lang Lang, Michael Douglas, Angelique Kidjo – tillsammans med internationellt hyllade artister som James Blunt, Idris Elba, David Guetta, John Legend, Cody Simpson och Pharrell Williams, kommer också att bidra till att skapa världens lyckligaste spellista, som kommer att lanseras i dag.

”Låt oss tacka för allt det som gör os lyckliga”, sa generalsekreteraren, ”och låt oss ägna våra ansträngningar åt det som fyller vår värld med glädje.”

Taggar: ,

Sök bland nyheter