05 november, 2012

Kronprins Haakon av Norge besöker UNDP-projekt i Haiti

I förra veckan besökte Norges kronprins Haakon, som är UNDP goodwill ambassadör, och Norges biståndsminister Heikki Holmås Haiti. Resan gick till de södra delarna av landet samt till huvudstaden Port-au-Prince och de var båda imponerade av Haitis återuppbyggnad efter jordbävningen.

I Port-au-Prince besökte de områden som återuppbyggts med hjälp av återvunnet avfall. Den haitiska befolkningen har nu – med stöd från det internationella samfundet – avlägsnat nära 80 procent av de 10 miljoner kubikmeter byggnadsspillror som uppstod till följd av jordbävningen.

Totalt sett har UNDP-ledda insatser genererat 20 000 tillfälliga jobb, bland annat genom ett jordbävningsprogram som drivs i samarbete med den haitiska staten. Projektet har gjort det möjligt för befolkningen i de jordbävningsdrabbade områdena att – efter att ha utbildats i byggnadsteknik och konstruktion – själva ta hand om husreparationer.

”Det råder ingen tvekan om att det görs framsteg, men Haiti står fortfarande inför ett antal utmaningar vad gäller återhämtning och utveckling. Jag är dock övertygad om att dessa utmaningar kan lösas med de haitiska myndigheterna vid rodret och med stöd från den haitiska befolkningen och internationella samarbetspartners”, sade kronprins Haakon.

Kronprinsen och biståndsministern besökte också de flodstränder där UNDP hjälpt till att bygga väggar som skyddade skolor, bondgårdar och viktig infrastruktur när orkanen Sandy drog in över landet.

Läs mer om besöket på UNDP.org

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sök bland nyheter