UNDP:s Somalia Human Development Report föreslår större social och ekonomisk delaktighet bland ungdomar och kvinnor för att påskynda utvecklingen i landet.

04 oktober, 2012

Lansering av UNDP:s Somalia Human Development Report 2012

Över 70 procent av befolkningen i Somalia är under 30 år. De har levt större delen av sina liv i fattigdom och konflikt, vilket starkt har begränsat deras möjligheter till utbildning, arbete och framtidstro. Fredagen den 12 oktober presenterar FN:s utvecklingsprogram UNDP, i samarbete med Sida, den första nationella Human Development Report för Somalia på mer än ett årtionde.

UNDP-rapporten ”Empowering Youth for Peace and Development” analyserar de viktigaste utmaningarna för mänsklig utveckling samtidigt som den kommer med förslag på hur större social och ekonomisk delaktighet bland ungdomar och kvinnor kan bidra till att påskynda utvecklingen och fredsprocessen i landet.

Rapporten bygger på fler än 3 000 intervjuer på hushållsnivå i södra Somalia, Puntland och Somaliland och resultaten visar att även om majoriteten av de somaliska ungdomarna tycker att de har rätt till utbildning (82%) och drägligt arbete (71%), känner de sig maktlösa till följd av strukturella och kulturella hinder. Hinder som är inbyggda i klansamhället, familjen, institutioner, kommuner och i samhället i stort.

Därför behövs radikala förändringar i såväl attityder som i politiken för att stärka ungdomarnas roll och placera dem i centrum av utvecklingsagendan.

Inbjudan till lansering:
Fredag den 12 oktober kl. 09:30-10:45 i Sidas lokaler på Valhallavägen 199

Lokal: Asante

Medverkande:
Torbjörn Pettersson, chef för Sidas avdelning för konflikt och post-konfliktsamarbeten

Laurel Patterson, UNDP:s biträdande landchef i Somalia

Mohamed El Ghannam, programansvarig för ”Rule of Law” i Somalia

OBS – Presentationen sker på engelska


För frågor:

vänligen kontakta Monica Lorensson, UNDP, på 0768 83 96 56

Anmäl er via följande länk: http://somaliahdr2012lansering-es2.eventbrite.com/?rank=1#

 

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sök bland nyheter