Ban Kimoon på besök i Mbalmayo, Kamerun

28 augusti, 2013

Ny FN-rapport

Generalsekreterarens färska rapport om millenniemålen och nästa utvecklingsagenda – ”A life of dignity for all: accelerating progress towards the Millennieum Development Goals and advancing the United Nation’s development agenda beyond 2015” – ger trots den långa och lite krångliga titeln en översiktlig bild av vad som hittills gjorts och vad som behövs göras för att bekämpa världsfattigdomen.

Rapporten ska presenteras inför Generalförsamlingen i New York i september och bygger bland annat på inspel från den högnivåpanel som Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson ingick i.

Rapporten tar också hänsyn till de konsultationer som genomförts med fler än en miljon människor i nära 100 länder.

I rapporten slår generalsekreteraren fast att världens länder, parallellet med arbetet att formulera de nya målen, också måste öka sina ansträngningar för att nå de nuvarande millenniemålen i tid.

Rapporten diskuterar ansvar, nya partnerskap och finansieringsformer. Den understryker också att de nya målen måste ta hänsyn till dagens globala utmaningar samt sätta hållbarhet och social rättvisa i centrum.

”Leave no one behind and bring everyone forward”, skriver generalsekreteraren.

I rapporten kan man också läsa mer om vägen framåt med alla de möten, rapporter, mellanstatliga förhandlingar och konferenser som ska säkra att nästa utvecklingsagenda blir så bra som möjligt.

Läs mer om rapporten (på engelska) och ladda ned den här.

 

Taggar: , , , , , , , , ,

Sök bland nyheter