UNPhoto_Evan_Schneider

04 februari, 2014

Ny konstitution i Tunisien – en historisk milstolpe

Den 27 januari antog Tunisien en ny demokratisk konstitution, med starkt fokus på både mänskliga rättigheter och jämställdhet. Processen, som stöttats av UNDP, har engagerat många människor från olika politikområden.

”Det här är ett historiskt ögonblick för Tunisien och landets medborgare”, säger UNDP:s högsta chef, Helen Clark. ”Den nya konstitutionen öppnar ett nytt kapitel i landets övergång till demokrati”.

Medborgare konsulterats i processen

Genom projektet ”The Constitutional Support Project” – som sträcker sig mellan 2012 och 2015 – har UNDP gett stöd till Tunisiens nationella lagstiftande församling (NCA) inom en rad områden:

UNDP har bland annat arbetat för att stärka den lagstiftande församlingens institutionella kapacitet samt utvecklat mekanismer för att se till att åsikter från medborgarna och det civila samhället tas till vara – både när det gäller framtagandet av den nya konstitutionen, men också i den sociala och ekonomiska politiken i allmänhet.

Genom projektet har över 6 000 medborgare, 300 organisationer från det civila samhället och över 300 representanter för universitetsvärlden fått möjlighet att delta i en rikstäckande dialog med NCA. Dessutom har över 30 000 medborgare konsulterats kring utkastet för konstitutionen.

Projektet finansieras av UNDP, EU, samt ett antal enskilda länder – däribland Sverige.

 Läs mer om UNDP:s projekt och Tunisiens nya konstitution (på engelska).

 

 

Taggar: , , , , , , ,

Sök bland nyheter