01 mars, 2015

På internationella dagen mot diskriminering uppmanar FN till tolerans för mångfald

UNAIDS, FN-organet som leder världens respons för hiv och aids har under dagen börjat årets internationella dag mot diskriminering som en del av organisationens bredare insats för att sporra solidaritet och motverka diskriminering.

”Diskriminering är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och får inte ske utan att motsättas,” sa FN:s generalsekreterare Ban Ki -moon i ett pressmeddelande inför dagen. ”Var och en har rätt att leva med respekt och värdighet.”

Årets tema Open Up, Reach Out uppmuntrar alla medlemmar i det internationella samfundet att förenas under parollen mångfald och fira varandras skillnad och avvisa diskriminering i alla dess former.

Samtidigt uppmärksammar dagen de miljoner som fortfarande lider av socialt och ekonomiskt utanförskap på grund av fördomar och intolerans. Miljontals kvinnor och flickor i världen lever till exempel med erfarenheter av våld och övergrepp på en daglig basis och kämpar för att få tillgång till adekvat hälso- och sjukvård och utbildning.

Samtidigt finns det globalt nästan 80 länder som fortfarande har lagar som kriminaliserar samkönade sexuella relationer, medan vissa 38 länder, territorier och områden har någon form av begränsning av inresande, vistelse och bosättning för människor som lever med hiv. Dessutom misslyckas juridiska och sociala miljöer fortfarande med att ta itu med stigmatisering och diskriminering av personer som lever med hiv och de som är mest utsatta för hiv-smitta.

UNAIDS beräknar att 35 miljoner människor globalt levde med hiv 2013, medan 2,1 miljoner människor nyligen blev smittade med viruset och 1,5 miljoner människor dött i aids-relaterade sjukdomar.

”Några av världens mest utmanande problem kan lösas enkelt genom att eliminera stigmatisering och diskriminering”, säger Michel Sidibé, verkställande direktör för UNAIDS. ”I vår kollektiva strävan efter en mer rättvis värld kan vi uppmuntras av entusiasm för att utrota diskriminering.”

Dagen kommer att präglas av ett antal händelser som hålls runt om i världen, med fotoutställningar i Kina, dansuppvisning i Gabon, konserter i Madagaskar, en berättande händelse för barn i Mongoliet och speciella filmvisningar i Nepal.

Taggar: , ,

Sök bland nyheter