Småföretagande i Jerusalem skapar framtidstro. Foto: UNDP

19 juli, 2012

Palestinskt småföretagande skapar framtidstro

Tack vare mikrolån och uppstartshjälp har Inayat Nageeb startat en egen underklädesbutik i Jerusalem. Pengarna hon tjänar investeras i de fem barnens utbildning: — Stödet har hjälpt mig att komma på fötter. Nästa steg är att göra företaget framgångsrikt, säger hon.Att starta företag med begränsade resurser i Jerusalem är en utmaning, speciellt om du är kvinna. Men Inayat Nageeb är nu både framgångsrik företagare, mamma och hustru.

Inayat och hennes familj har fått stöd genom ett program som drivs av FN:s utvecklingsprogram, UNDP, där utsatta familjer får hjälp att lyfta sig ur fattigdomen – inte bara lindra den.

Finansiellt stöd och rådgivning
Programmet omfattar 1 500 familjer i Jerusalem och 8 500 familjer på Västbanken och de som deltar får både finansiellt stöd genom mikrolån och rådgivning i hur man startar och driver företag.

Allt som allt har programmet skapat 12 000 permanenta jobb men hela 66 000 människor har lyfts ur fattigdom.

Delaktighet och ägarskap
Grundtanken är ”hjälp till självhjälp” och familjerna får stöd att själva identifiera sina behov och komma fram till passande lösningar.

Delaktighet och ägarskap är viktiga ingredienser som har bidragit till att stärka både självkänslan hos familjerna och lönsamheten i deras företag.

Att stärka självkänslan är särskilt viktigt med tanke på att nära 75 procent av befolkningen bara i Gaza är beroende av bistånd för sin överlevnad.

Och underklädesbutiken har verkligen förändrat livet för Inayat och hennes familj.

Bara två månader efter att butiken öppnades hade familjens inkomst fördubblats och eftersom lönsamheten hela tiden ökar hyser Inayat stor tilltro till framtiden.

Förutom att betala för de fem barnens utbildning har hon också planer på att själv vidareutbilda sig.

­— Palestinska kvinnor är som olivträd, djupt rotade i marken. Jag startade affären för att kunna stanna i Jerusalem, berättar Inayat som hade

varit hemmafru i 26 år när hon med hjälp av UNDP startade sitt företag. Men så tillägger hon: Nu är det dags för mig att verkligen leva!

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sök bland nyheter