29 oktober, 2012

UNDP ingår avtal med Norge för att bygga demokrati i Malawi

FN:s utvecklingsprogram UNDP har tillsammans med den norska och den irländska regeringen ingått ett finansieringsavtal som ska stärka arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter i Malawi.

Avtalet skrevs under samtidigt som UNDP:s högsta chef Helen Clark besökte landet. Malawi är ett av Afrikas fattigaste länder och står inför stora utmaningar, som exempelvis livsmedelsbrist och klimatrelaterade problem. Just nu kämpar Malawi också med låg tillväxt, hög inflation och ett underskott i statsfinanserna.

Helen Clark bevittnade hur demokratiprojektet fungerar i praktiken, bland annat när hon besökte Nitchisi-distriktet. Där beskrev lokalbefolkningen hur skolor och sjukhus förbättrats samt hur projektet gjort livet lättare för de som lever med HIV/AIDS och de som utsatts för våld i hemmet.

En kvinna, som tidigare misshandlats av sin man, beskrev hur hennes familjs liv har förbättrats. Nu känner hon till sina rättigheter och kan resonera med sin man i olika frågor, bland annat om hur stor deras familj ska vara och hur de ska dela upp pengarna de tjänar.

”Det var inspirerande att höra från byborna hur projektet gett dem bättre möjligheter och lärt dem mer om vilka rättigheter de har. Projektet är igång i mer än hälften av landet och med ökat stöd kan det bli rikstäckande”, sade Helen Clark när avtalet undertecknades av Norges och Irlands ambassadörer i Lilongwe.

Läs mer om avtalet

Läs mer om UNDP i Malawi

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sök bland nyheter