Väver en framtid för unga i Tunisien

27 augusti, 2013

UNDP stödjer unga entreprenörer i Tunisien

Najet Salem från Tunisien fick genom ett FN-program utbildning i entreprenörskap. Idag är hon en framgångsrik affärskvinna som stimulerar den lokala ekonomin och stödjer sina kvinnliga anställda. 

25-åriga Najet startade för några år sedan ett litet mattväveri. Hon blev sedan inbjuden att delta i en FN-organiserad utbildning i entreprenörskap.

Utbildningen är en del av programmet ”Engaging Tunisian Youth to Acheive the MDGs” som syftar till att minska ungdomsarbetslösheten i Tunisien.

Programmet vänder sig till fattiga ungdomar i utsatta områden och särskilt till unga kvinnor, som ofta diskrimineras på grund av sitt kön.

Stärker kvinnors ställning
Idag har Najet 75 anställda och kommer snart att kunna expandera ännu mer.

Det hon är mest stolt över är att ha stimulerat den lokala ekonomin och stöttat sina kvinnliga vävare. Några av dem bor i mycket avlägsna byar och den extra inkomsten gör stor skillnad.

”Kvinnors arbete har aldrig haft ett riktigt värde i den här regionen. Nu tror jag att vi håller på att ändra reglerna. Den typ av utbildning som vi får genom FN ger oss verktyg att utvecklas. Nu är det upp till oss att arbete vidare på att ändra attityder och den rådande kulturen i regionen”, säger Najet.

Programmet, som är ett samarbete mellan den tunisiska regeringen och UNDP samt ytterligare fyra FN-organ, finansieras av the MDG Achievement Fund.


Läs mer om Najets historia

Läs mer om the MDG Achievement Fund

 

Läs mer

Millenniemål 1 – att utrota den extrema fattigdomen och hungern – handlar bland annat om att ge alla människor, inklusive kvinnor och unga som ofta diskrimineras, möjlighet till lönearbete med anständiga villkor.

Millenniemål 3 handlar om att öka jämställdheten mellan kvinnor och män och stärka kvinnors ställning.

 

Taggar: , , , , , , , , , , ,

Sök bland nyheter