07 maj, 2014

UNDP:s arbete med Syrienkrisen

Syrienkrisen är inne på sitt fjärde år och utgör den största humanitära krisen i världen just nu. I förra veckan var Yasmine Sherif, svensk folkrättsjurist som har arbetat i fält för FN i över 20 år, i Sverige för att tala om UNDP:s arbete i Syrien.

Det var under det seminarium som UNDP och FN-förbundet arrangerade i förra veckan som Yasmine Sherif talade om UNDP:s arbete i Syrien och de närliggande länderna.

– Syrienkrisen är inne på sitt fjärde år och utgör den största humanitära krisen i världen just nu, inledde Yasmine Sherif.

Omkring 150 000 människor har hittills mist livet, mer än 6,5 miljoner människor uppges ha förlorat sina hem och dessutom rapporteras 2,1 miljoner vara på flykt utanför landet.

Krisen har kastat tillbaka utvecklingen
Enligt en ny undersökning baserad på Human Development Index (indexet för mänsklig utveckling) har Syrien gått tillbaka 50 år i utvecklingsnivå.

– Många människor har förlorat alla sina besparingar. Det enda de har kvar är kläderna de bär och viljan att överleva, sa Yasmine Sherif.

UNDP arbetar inne i landet för att hjälpa människor att bygga upp en vardag och stärka sin motståndskraft.

Projekten, som handlar om allt från sophantering till att tillverka sylt, ger människor möjlighet att arbeta och försörja sig själva.

– Humanitär hjälp räddar liv och det långsiktiga utvecklingsarbetet återuppbygger liv. Bägge delarna behövs och inget är viktigare än det andra, sa Yasmine Sherif.

Även kringliggande länder har drabbats hårt
Handeln mellan Irak och Syrien har minskat med 80 procent och Libanon beräknas ha förlorat 7,5 miljarder dollar i ekonomisk utveckling.

Runt 20 procent av befolkningen i Libanon är flyktingar och i Jordanien uppgår siffran till 10 procent. Detta innebär ett stort tryck på samhällsservicen när det kommer till skola, sjukvård och andra offentliga tjänster.

För att stödja de familjer och samhällen som tar emot flyktingar arbetar UNDP med att stärka samhällsstrukturen i de mottagande länderna.

UNDP ger bland annat stöd åt småföretag, erbjuder hjälp med sophantering och bidrar till reparation av brunnar och skolor.

– I allt arbete vi gör lyssnar vi på lokalbefolkningen, det är de som är experterna, sa Yasmine Sherif.

 

Läs mer om…

…vad Yasmine Sherif pratade om på seminariet på FN-förbundets webbsida.

… UNDP:s arbete i Syrien.

 

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , ,

Sök bland nyheter