Utsikt över staden Tbilisi i Georgien. Foto: UN Photo, Mark Garten.

10 september, 2012

Yrkesutbildningar ger ungdomar jobb i Georgien

Tillsammans med Georgiens utbildningsministerium har UNDP skapat möjlighet för unga att få praktisk yrkes- och hantverksutbildning. Natie, vars familj driver ett litet lantbruk, har exempelvis fått utbildning i modern mejeriproduktion.Natias by ligger i Pankisi, ett bergsområde i nordöstra Georgien.

Sedan 90-talet bor här mer än 40 000 tjetjenska flyktingar och den höga arbetslösheten i kombination med stor fattigdom på landsbygden gör det till en av landets fattigaste regioner.

Nyligen deltog Natie i en yrkesinriktad utbildning i mjölkproduktion vid ett nyöppnat mejeri. Hon är nu en certifierad ostmakare och tror att det kommer att förbättra inkomsten för familjens lilla bondgård.

-Allt fler ungdomar är intresserade av yrkesutbildningar. De är väldigt motiverade eftersom de ser att det finns framtidsutsikter för dem”, säger Omar Makharoblidze, en av Georgiens främsta mejerister.

Mejeriet där Natia tränades är en del av ett UNDP-projekt och målet är att fler unga ska lära sig ett hantverk och därmed kunna få arbete.

UNDP har organiserat yrkes- och hantverksutbildningar i mer än 25 olika yrken i 9 center över hela landet. Fokus ligger på byggteknik, jordbruk och livsmedelsförädling och tillsammans med sina samarbetspartners har UNDP även skapat en nationell yrkesstandard.

För studenter som Natia betyder utbildningen att hon får en chans till praktisk erfarenhet av osttillverkning.

Mejeriet där hon praktiserat har den allra senaste tekniken och använder sig av traditionella recept på kända georgiska ostar som tushuri och ghuda. Eftersom ostarna numera produceras i enlighet med internationella normer för livsmedelssäkerhet innebär det att Georgien fått en ny, spännande exportvara.

UNDP:s initiativ har direkt lett till fler jobb, mer lokalproducerad mat och snabbare återhämtning för konfliktdrabbade regioner i Georgien.

Mer än 3000 elever har genomgått de UNDP-stödda utbildningarna de senaste två åren. Hela 70 procent av dem har sedan fått jobb på lokala företag och industrier.

 

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sök bland nyheter