16 februari, 2015

Zlatan drar igång kampanj för att utrota hunger

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović, anfallare för Paris Saint-Germain (PSG) och lagkapten för det svenska landslaget, meddelade i helgen att han spelade med namn på svältande människor tatuerade på sin kropp i en kampanj för FN:s livsmedelsprogram (WFP).

Ibrahimović sade att han igår spelade Ligue 1-matchen med namnen på omkring 50 av de 80 miljoner svältande människor som WFP hjälper globalt, tatuerade på sin hud.

”Vart jag än går så känner folk igen mig, ropar mitt namn, hurrar för mig”, sa Ibrahimović. ”Men det finns namn som ingen bryr sig om att komma ihåg, ingen jublar för; de 805 miljoner människor som lever hunger ”

”Jag har supportrar över hela världen. Från och med nu vill jag att detta stöd ska gå till de människor som lever med hunger, de är de verkliga kämparna. Så när helst du hör mitt namn, kommer du att tänka på deras namn”, sade han på en presskonferens då kampanjen lanserades på PSGs huvudkontor i Paris.

Kampanjen är uppbyggd kring de 50 namn som symbolisk representerar de 80 miljoner människor som för närvarande tar emot stöd från WFP i kriserna i Syrien, Irak, Sydsudan, Centralafrikanska republiken, de Ebola-drabbade länderna Guinea, Sierra Leone och Liberia, samt i Bolivia, Kambodja och Demokratiska republiken Kongo, där WFP hjälper till att bygga upp motståndskraftighet.

När Ibrahimović i lördags spelade hade han namnen på människor så som Carmen, Mariko, Antoine, Sawsan, Chheuy, Lida, Siatta, Rahma, Yaae, som får mathjälp, tillfälligt tatuerade på sin kropp för att sätta fokus på hunger och vad WFP gör för att bekämpa den.

”Var och en av de 805 miljoner människor som lider av hunger i världen har ett namn, en röst, en historia att dela”, säger Marina Catena, WFPs direktör i Frankrike och Monaco.

”Zlatan har antagit utmaningen och vill bära deras berättelser på sin egen hud, så att världen inte ska glömma dem.”

Informationskampanjen kan också räkna med avgörande stöd från Paris Saint-Germain fotbollsklubb, liksomParis Saint-Germain Foundation, verksamt sedan 2000 och fokuserat på ett brett spektrum av dedikerade program rörande barn. Alla dessa program når upp till 10,000 barn varje år i Paris och dess förorter.

”Paris Saint-Germain stiftelsen är en mycket viktig del av ett större projekt i Paris Saint-Germain fotbollsklubb. Vårt arbete fokuserar på utsatta människor oavsett om det handlar om exempelvis barnsjukhuset Necker, undervisningsprogram för barn, eller helt enkelt att erbjuda semester- eller olika programaktiviteter i Paris förorter”, säger Nasser Al-Khelaïfi, ordförande och VD i Paris Saint-Germain fotbollsklubb och President i PSG stiftelsen.

”Vi bygger ett fantastiskt fotbollslag och vår önskan är att solidaritet och stöd, vårt lags grundvärden, också ska delas med människor i nöd. ‘Dröm större’ är PSG:s motto och vi har därför beslutat att stödja vår fotbollsspelare Ibrahimović och WFP i denna innovativa kampanj för att öka den globala medvetenheten om kampen mot hunger” tillade Al-Khelaïfi.

”Vi är oerhört tacksamma mot PSG för att de stödjer vårt initiativ att sprida ett så stark solidariskt budskap, som jag är säker på kommer att spridas långt utanför Frankrike och fotbollsvärlden”, säger Catena.

Läs mer om kampanjen på WFP:s hemsida, och på wfp.org/805millionnames

Taggar: , ,

Sök bland nyheter