UNDP Goodwill Ambassador Marta Vieira da Silva

30 april, 2013

Marta: ”Stoppa våldet mot kvinnor”

”Jag har uppfyllt min dröm, men många flickor och kvinnor har inte samma möjlighet. Låt oss stoppa våldet och hjälpa miljontals kvinnor att nå sin fulla potential”. Läs Martas – fotbollsspelare och UNDP Goodwill ambassadör – egen berättelse.

Livet är inte lätt för kvinnor – någonstans i världen.

Jag växte upp i Dois Riachos, en fattig, avlägsen stad i nordöstra Brasilien. Vår familj hade lite pengar och mamma arbetade hårt för att ensam kunna försörja mig och mina två syskon.

Vi hade inte ens råd med en fotboll – om vi hade köpt en skulle vi ha fått klara oss utan mat …

Vid sju års ålder visste jag att jag ville satsa på fotboll, men som flicka var det komplicerat. Alla – såväl mina bröder som de andra pojkarna på planen – försökte hindra mig från att spela.

Men jag hade turen att ha öppensinnade människor som hjälpte mig att uppfylla min dröm att bli professionell fotbollsspelare.

Massor av kvinnor saknar det stöd och de möjligheter jag hade;

Varje år tvingas två miljoner kvinnor och flickor in i prostitution och slaveri genom trafficking.

Upp till 60 procent av världens kvinnor får under sin livstid utstå någon form av övergrepp – och hälften av allt sexuellt våld riktas mot flickor under 18 år.

Den här typen av våld finns i alla världens hörn.

Kvinnor som lever i fattigdom är särskilt sårbara för övergrepp och exploatering. Dessa kvinnor skulle kunna vara framtida ledare, lärare, journalister, ingenjörer eller läkare – men deras drömmar blir aldrig verklighet.

Att se till att kvinnor har samma möjligheter och rättigheter som män är inte bara rimligt – det är det enda rätta. När kvinnor får tillgång till utbildning och arbete ökar deras möjligheter att delta i beslutsfattande samt ta större kontroll över sina liv.

Låt oss tillsammans bryta den onda cirkel av våld som hindrar miljontals kvinnor att nå sin fulla potential.

Din röst och ditt stöd är avgörande för att stoppa våldet mot världens kvinnor!

 Delta i kampanjen mot våld mot kvinnor #stoptheviolence

Marta Vieira da Silva

Den brasilianska fotbollsspelaren Marta Vieira da Silva har flera gånger blivit utsedd till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare. Hon spelar i Brasiliens landslag och i Tyresö FF i Sverige.

Läs Martas fulla berättelse (på eng)

Läs mer om millenniemål 3

Läs mer om hur UNDP arbetar med att stärka kvinnors rättigheter

UNDP:s Goodwill ambassadörer

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sök bland nyheter